U trendu

Britanski parlament počeo raspravu o nacrtu zakona o Bregzitu

Britanski parlament počeo je danas dvodnevnu raspravu o nacrtu zakona koji će omogućiti vladi da pokrene pregovore o izlasku iz Evropske unije.

Učešće u raspravi najavilo je 99 poslanika, pa je rasprava o zakonu produžena do danas u ponoć, dok će se sutra glasati, preneo je Bi-B-Si (BBC).

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin naložio je poslanicama svoje stranke da podrže vladu, mada se očekuje da ga neki neće poslušati.

Vlada želi da se zakon usvoji na vreme kako bi mogla da pokrene pregovore o izlasku iz EU do 31. marta.

Nacrt zakon o Evropskoj uniji (obaveštenje o povlačenju) omogućiće premijerki Terezi Mej da pokrene član 50 Lisabonskog sporazuma, čime zvanično počinju pregovori Londona i Brisela.

Liberaldemokrate i Škotska nacionalna partija će glasati protiv zakona, ali se s podrškom lidera laburista, očekuje da će vlada provući taj zakon, navodi BBC i dodaje da će se pažljivo pratiti koliko će laburista odbiti da se povinuje odluci Korbina.

Dva ministara u senci su podnela ostavke navodeći da će glasati protiv zakona. Protv vlade je bivši konzervativni ministar finansija Ken Klark.

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis pre početka rasprave je rekao da to nije zakon o tome da li Velika Britanija treba da izadje iz EU ili kako će izaći, već je to „prosto sprovodjenje već donete odluke“.

Bivši kandidat za lidera laburista Oven Smit rekao je za BBC da je protiv naredbe partije i da će glasati protiv Bregzita, zato što su ljudi „slagani“ o tome koliko će taj proces biti težak.

Ako donji dom sutra usvoji nacrt zakona, on će sledeće nedelje biti vraćen na odbor gde će opozicione partije pokušati da ga promene nizom amandmana. Sledeće nedelje će s o njemu izjasniti i gornji dom parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.