Brnabić i Bjornstad: Norveška duplirala pomoć Srbiji kao znak jake podrške reformama

Vlada Norveške će na ime podrške Srbiji ove godine izdvojiti 6,3 miliona evra, kao znak snažne podrške reformama, izjavio je danas norveški ambasador Arne Sanes Bjornstad na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. 

„Norveška vlada odlučila je da iz budžeta, na ime podrške Srbiji ove godine izdvoji 61 milion norveških kruna, odnosno 6,3 miliona evra, umesto 30 (oko 3,1 milion evra), koliko je Srbija dobila 2017. godine“, rekao je Brjornstad, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Prema rečima ambasadora, polovinu tih sredstava Norveška će uputiti u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

„Uz navedena direktna sredstva, Norveška će nastaviti da pruža podršku Srbiji i kroz regionalne programe“, dodao je ambasador, navodi se u saopštenju.

Norveški ambasador potvrdio je predsednici Vlade Srbije da će početkom jula predsednica Vlade Norveške Erna Solberg doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Dolazak norveške premijerke takodje jedan je od efekata prošlogodišnje posete premijerke Brnabić Oslu, kada je  razgovarala sa premijerkom Solberg, ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide, kao i sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca Kristin Skogen Lund.

Brnabić i Bjornstad su se saglasili da su politički i bilateralni odnosi Srbije i Norveške veoma dobri i prijateljski i da u tom pravcu ima prostora za jačanje ekonomske saradnje.

Premijerka Srbije zahvalila je Norveškoj na velikoj pomoći koju ta država pruža srpskim reformama i evropskom putu, kao i norveškim kompanijama koji su svojim dolaskom pozitivno uticali na opštu poslovnu klimu u zemlji.

Brnabić je boravila u Oslu u novembru 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.