U trendu

Brnabić: Lazarević je slobodan čovek

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je povodom ocene EU da je protivno evropskim standardima angažovanje Vladimira Lazarevića koji je u Hagu osudjen zbog ratnih zločina na Kosovu kao predavača, izjavila da razume problem koji je istakla EU, ali da je Lazarević slobodan čovek.

„Razumem šta su rekli, ali ne bih da otvaramo Pandorinu kutiju toga šta se se dešava u regionu. Ovo je kap u moru“, rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je rekla da je Srbija tolerantna i fleksibilna i da se neće okretati u prošlost.

Ana Brnabić je kao primere iz regiona navela da postoje imena aerodroma po ljudima koji su umrli pre nego što su optuženi za ratne zločeine, savetnici koji su optuženi ili osudjeni za ratne zločine, podsetivši na oslobadjanje Nasera Orića.

Premijerka je podsetila da je Lazarević dobrovoljno otišao u Hag, odležao kaznu i da je sada slobodan čovek.

Dodala je da on nije predavač na Vojnoj akademiji, nego da je pozvan da održi jedno predavanje.

Kancelarija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila juče povodom angažovanja Lazarevića kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde.

„Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasledja prošlosti i da konstruktivno inciraju medjusobno poverenje, dijalog i toleranciju“, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa dok se imenovanje osobe koja je osudjena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.