U trendu

Brnabić pozvala članove BNV da 'ne skupljaju jeftine političke poene'

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas, povodom poziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) za posetu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija Novom Pazaru, članove BNV da budu odgovorni i da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti Srbije.

Premijerka je, kako je saopštio njen kabinet, upozorila BNV da je zakonom zabranjeno savetima nacionalnih manjina da se bave politikom i navela da poziv Pacoliju predstavlja zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki dogadjaj koji se naziva ‘svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća’, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva ‘ministrom spoljnih poslova’ naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije“, kazala je Brnabićeva.

Ona je upozorila da je osim premijerske, nosilac i funkcije predsednika Republičkog saveta za nacionalne manjine.

„Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno“, rekla je Brnabićeva.

Ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju Beograd nije odobrio zahtev za dolazak u Novi Pazar, prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako nezvanično saznaje RTS, zahtev je odbijen jer u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar