U trendu

Bugarska ocenila Dačićeve izjave kao neprihvatljive

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je danas da je komentar šefa srpske diplomatije Ivice Dačića upućen bugarskom premijeru Bojku Borisovu neprihvatljiv i da ne odgovara očekivanjima Sofije u pogledu održavanja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Bugarsko ministarstvo saopštilo je na svojoj stranici na Fejsbuku da je taj stav danas saopšten ambasadoru Srbije u Sofiji Vladimiru Ćurgusu, koji je pozvan na razgovor po nalogu ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve.

Borisov je u petak na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju izjavio da novoizabrani šef evropske diplomatije, Španac Žozep Borel, treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje koja nije priznala Kosovo. Ćurgus je pozvan na razgovor pošto je Dačić u subotu izjavio da pozicija EU „nije da je Kosovo nezavisno“ i Borisovu poručio da treba da poštuje taj stav Unije, a ne da „drži lekcije“ Borelu.

U saopštenju bugarskog ministarstva navodi se da je u današnjem razgovoru s Ćurgusom „istaknuto da je na sastanku u Poznanju bugarski premijer govorio kao evropski političar, a da je komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije neumesan“.

U razgovoru s Ćurgusom, kako se navodi, „naglašena je uloga Bugarske u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, a naročito Srbije“.

Na sastanku je pokrenuto pitanje i naknadne Dačićeve izjave date Tanjugu, a Bugarska je izrazila očekivanje da se takve izjave neće ponoviti u budućnosti, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar