U trendu

Bugarski: Dobili smo stočnu pijacu od političke scene

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da su izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, koje će se uskoro naći pred republičkim poslanicima, „kozmetičke“ i usprotivio se ideji da se izmenom izborne zakonske regulative izazovu prevremeni lokalni izbori.

Bugarski, koji je i funkcioner Demokratske stranke, rekao je za Radioteleviziju Vojvodine da takve ideje mogu da se posmatraju kroz kontekst „političke nezrelosti, primitivizma i pravnog nasilja“.

„Ustav kaže da mandat traje četiri godine i ne možete zakonom da menjate Ustav. Možete da napravite izmene i kažete da će one važiti u prvom narednom izbornom ciklusu“, rekao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se u društvu napravi konsenzus da je neprihvatljiva trgovina glasovima, da je neprihvatljivo da onaj koji je ušao u skupštinu nema nikakvu odgovornost: ni prema građanima, ni prema stranci.

„Zbog političkog primitivizma dobili smo stočnu pijacu od političke scene, gde se trguje i kupuje, a onaj koji trguje sobom, ne snosi nikakve posledice. To pitanje može da se reši i najbolje je to učiniti personalizacijom, jer onda svaki građanin zna ko ga predstavlja u skupštini“, kazao je Bugarski.

Ocenio je da političkom scenom u Srbiji i dalje dominira osećaj da država mora da bude čvrsto centralizovana i dodao da je ta centralistička filozofija na sceni od 1988. godine pa do danas.

Prema njegovim rečima, još uvek nema političke volje da se sprovede prava dekoncentracija vlasti i decentralizacija, koja je potrebna Srbiji.

„Mi smo kažnjeni pogledom na stvari iz Beograda i cela Srbija plaća veliku cenu toga. To mora da izgleda drugačije i moraćemo da poradimo na tome, posebno ako dođe do promene Ustava i ukoliko budemo dovoljno hrabri da definišemo šta rade pokrajina, regioni u Srbiji, i tu mislim na regione na nivou centralne Srbije, šta rade opštine, a šta mesne zajednice“, rekao je Bugarski.

On je ocenio da bi bilo dobro da se razmisli i o vraćanju delegatskog principa, jer bi se tada znalo da su odbornici, „imenom i prezimenom“, odgovorni prema onima koji su ih birali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.