U trendu

Čanak će razgovarati s Misijom OEBS-a na Kosovu zbog mogućih izbornih nepravilnosti

Predsednički kandidata Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak najavio je večeras da će razgovarati sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu zbog mogućih nepravilnosti tokom glasanja na predsedničkim izborima.

Čanak je, posle sastanka sa posmatračkom Misijom OEBS-a u Beograd rekao novinarima da će „najkasnije u narednih 48 sati“ razgovarati sa predstavnicima Misije OEBS-a na Kosovu.

Čanak je rekao da se s posmatračkom misijom te organizacije sastao „da bi se raspravili nedoumice oko legitimiteta izbora na Kosovu o čemu je Republička izborna komisija (RIK) juče donela uputstvo“

Predsednički kandidat LSV je rekao i da je to inače četvrto uputstvo koje je doneto sa istim tekstom.

„Složili smo se da oni ne mogu ništa da učine na tome osim da posmatraju izbore a da se za bezbednost i regularnost izbora obratimo Misiji OEBS-a na Kosovu, a to ću i učiniti najkasnije u narednih 48 sati a pre sledeće sednice RIK-a“, rekao je on

On je rekao da će sa predstavnicima OEBS-a na Kosovu razgovarati o sprečavanju eventualnih manipulacija tokom glasanja.

„Razgovaraćemo kako bi se razjasnili oko toga na koji način će konrektno sprečiti eventualnu manipulaciju glasovima gradjana Kosova koji će izaći na izbore“, rekao je Čanak.

Prema njegovim ečima, cilj tih  razgovara je i da se spreči opstrukcija izbora u celini jer, kako je naveo, sumnja u legitimiteta glasanja na Kosovu.

RIK je sinoć usvojo Uputstvo za sprovodjenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila ove godine na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške OEBS-a ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

Uputstvo predvidja da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška, gde će biti predati koordinatoru RIK-a.

Tu će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima biće stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.