U trendu

Čanak: Sedenje na dve stolice je nemoralno i neodrživo

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je večeras da je poruka predsedničkog kandidata vlasti, ali i opozicije, svedena na stav da Srbija ne treba da se opredeljuje izmedju Evropske unije u Rusije, što je loše i daje pogubnu sliku koja o Srbiji ide u svet.

„LSV smatra da su pokušaji naprednjačke vlasti, u čemu ih prate i opozicioni predsednički kandidati, da sedi na dve stolice, nemoralni i na duži rok apsolutno neodrživi i veoma štetni“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je istakao da Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da je to uslov za sve i nemoguće ga je zaobići, ako se želi ulazak u Uniju.

Kako je dodao, Srbija ne može da ima jednaku distancu prema EU i Rusiji, jer želi da udje u zajednicu evropskih naroda, a ne da postane „ruska gubernija“.

„Srbija ne može da drži jednaku distancu prema Rusiji i EU, jer se tip i karakter društva u ove dve zajednice veoma razlikuju. Ako Srbija istinski želi da gradi demokratsko i otvoreno društvo, pravnu državu i vladavinu prava, ona mora da bude bliža EU gde su ti ideali, ipak, mogući i ostvarivi. A ne da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama“, naveo je Čanak.

Po njegovim rečima, vlast u Srbiji manipuliše o razlozima zbog kojih su uvedene sankcije Rusiji.

„Rusija je izvršila agresiju na suverenu teritoriju medjunarodno priznate Ukrajine – države čiji je teritorijalni integritet sama Moskva garantovala. U tim ratovima stradale su i još stradaju hiljade ljudi“, dodao je on.

Čanak je rekao i da izmedju poštovanja ljudskih prava i gradjanskih sloboda i ubistava političkih protivnika, izmedju poštovanja vladavine prava ili komadanja svojih suseda – izmedju EU i Rusije – ne može biti jednake distance.

„Sedenje na dve stolice je nemoralno i neodrživo. Štete koje će Srbija zbog toga imati su višestruke – političke, ekonomske, razvojne, demokratske“, istakao je Čanak.

Zbog toga, Čanak je rekao, LSV poziva i vlast i sve druge predsedničke kandidate da pokažu malo hrabrosti i prestanu da izigravaju poslušnike i lakeje korumpiranog, agresivnog i izolovanog režima u Kremlju i jasno se opredele za Evropsku uniju i vrednosti koje ona predstavlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.