U trendu

Čanak: Srbiji mesto u NATO, a ne da bude ruska provincija

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je Srbiji mesto u NATO, a ne da postane ruska provincija okružena članicama te alijanse, kao i da su zemlji neophodne suštinske ustavne promene.

Čanak je u pisanoj izjavi ocenio da je vojna neutralnost bila moguća u vreme velike i snažne Jugoslavije, ali ne i danas, kada je, kako je naveo „puno onih koji su na nekom ‘ruskom’ platnom spisku“, založivši se za ubrzanje evropskih integracija.

On je kazao da su sve poruke koje je izneo kao predsednički kandidat u kampanji pre tačno godinu dana aktuelne i danas, a posebno ona da ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost, „medju kojima je i onaj da Kosovo nije nezavisno“, ali i o nizu otvorenih pitanja sa kojima se Srbija suočava, a koji se ne rešavaju.

„Srbiju je napustilo više od 300 hiljada mladih, a oni koji ostaju se sele u nekoliko većih gradova u potrazi za poslom, najviše u Beograd“, rekao je lider LSV.

Dodao je da je svim drugim manjim i većim mestima širom Srbije zajedničko to da ih niko ništa ne pita.

Naveo je i da je Srbiji neophodna decentralizacija, da se mora sprečiti da penzioneri zavise od političke volje bilo koje vlasti, kao i da država mora da se više brine o nezaposlenim radnicima starijim od pedeset godina i da rešava probleme nejednakosti žena i muškaraca.

Prema njegovom mišljenju, Srbiji je potrebna i kvalifikovana radna snaga.

„Investicije ne traže samo praznu poljanu i komunalnu infrastrukturu, nego i kvalifikovane radnike. Mi nemamo vodoinstalatera i električara, obućara i krojača, a imamo nezaposlene hiljade diplomaca marketinga, menadžmenta“, naveo je Čanak.

Zatražio je i da se Vojvodini vrati NIS, raskine Energetski sporazum i da se poljoprivredno zemljište ne prodaje strancima.

Upozorio je na loš odnos prema antifašističkoj tradiciji i ponovio da je Srbiji potrebna lustracija, podsetivši na mračne devedesete.

„Srbiji ne treba novo lupanje u ratne bubnjeve, nego mir i u region i u Evropi“, rekao je Čanak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)