U trendu

Čavušoglu: Turska podržava evroatlantski put Kosova

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Prištini da njegova zemlja podržava evroatlantski put Kosova i integraciju u medjunarodne institucije.

Na zajedničkoj konferenciji sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Donikom Gervalom, on je rekao da Turska takodje podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

„Sa gospodjom Donikom smo razgovarali o daljem razvoju naših bilateralnih veza. Takodje smo razgovarali o regionalnom razvoju i njihovom uticaju na Kosovo i Tursku“, kazao je on.

Naglasio je da Turska podržava dijalog Kosova i Srbije i da dogovor treba postići diplomatskim kanalima.

„Dijalog je neophodan za postizanje stabilnosti u regionu“, rekao je Čavušoglu.

Turski ministar spoljnih poslova je dodao da je postojanje organizacije FETO, koju Turska smatra terorističkom, na Kosovu, najveća prepreka u odnosima Turske i Kosova.

„Strategija koju je (ta organizacija) napravila u našoj zemlji sprovodi se i na Kosovu. Pokušavaju da truju mlade i ulažu u medije, a sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je to uznemirujuće, jer znamo da su opasni za budućnost“, rekao je Čavušoglu.

Turskog ministra spoljnih poslova su na odvojenim sastancima primili i predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Osmani i šef diplomatije Turske o saradnji kao i o dešavanjima u regionu i Evropi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar spoljnih poslova Turske Mevlud Čavušoglu razgovarali su danas u Prištini o bilateralnoj saradnji u oblasti spoljne politike, odbrane, trgovine i drugim oblastima i o dešavanjima u regionu i Evropi.

Osmani je istakla „da integracija Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture sprečava ruski uticaj u regionu i tendenciju destabilizacije“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dodaje se, da je, u tom smislu ocenjeno „da je članstvo Kosova i regiona u evroatlantskim strukturama neophodno“.

Osmani je rekla da izuzetno ceni jasnu podršku predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana članstvu Kosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama.

„Takva podrška Turske nam je potrebna za članstvo u Savetu Evrope“, istakla je ona.

Naglasila je da su odnosi sa Turskom strateški, a da je ta zemlja među glavnim partnerima Kosova u NATO.

„Turska zajednica na Kosovu i velika albanska dijaspora u Turskoj su snažan most između dve zemlje“, kazala je ona.

Čavušoglu se danas susreo sa premijerom Aljbinom Kurtiem i ministarskom spoljnih poslova i dijaspore  Donikom Gervala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)