Čepurin: Pažnja koja je posvećena boravku Hojta Brajana Jia u Srbiji je preterana

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je pažnja koja je posvećena boravku američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia u Srbiji bila „veoma preterana“ i dodao da njegov istup u Beogradu nije bio korektan prema srpskim vlastima.

„Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. Sa jedne strane (šef ruske diplomatije Sergej) Lavrov, sa druge američki izaslanik… Jasna je razlika – Lavrov je ministar spoljnih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova. To su različiti rangovi, i to nije uporedivo. Zato je pažnja koja je posvećena ovom putovanju prevelika, veoma preterana“, rekao je Čepurin u intervjuu za Sputnjik.

Čepurin je rekao da „u diplomatskoj praksi poseta predstavlja posetu ministra, premijera, predsednika“, i da se boravak Hojta Brajana Jia „ne može okarakterisati kao poseta, već kao putovanje ili poslovno putovanje, dolazak na konsultacije“.

Na pitanje novinara koga Hojt Brajan Ji predstavlja i da li misli da je on ikada video američkog predsednika Donalda Trampa, ruski ambasador u Beogradu je rekao: „Mislim da nije video Trampa. Čak mislim da nikada nije video ni (američkog državnog sekretara) Tilersona, jer su to različiti rangovi“.

„A koga predstavlja – to je odlično pitanje, jer vrlo dobro znamo da je američko društvo podeljeno. Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podeljena, i jedan deo mrzi drugi. Apsolutno nije jasno. Ali ono što smo čuli od njega je u potpunosti ponavljanje onoga što Amerikanci godinama iz njegovih ili nečijih drugih usta govore“, rekao je Čepurin.

Zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je 23. oktobra u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da „sede na dve stolice“.

Čepurin je rekao i da je optužbe Hojta Brajana Jia u Beogradu nisu bile korektne prema srpskim vlastima, dodajući da ne zna da li je on „imao nalog u vezi sa tim ili je to uradio jer je neiskusan“.Ambasador Rusije je rekao i da njegova zemlja sa Srbijom „nema nikakvih kontradiktornosti“ i da „oko većine bitnih pitanja ima zajednički interes“.

Na pitanje za komentar povodom izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandera Aleksandroviča da Rusija hoće da razbije EU preko Srbije, Čepurin je rekao da „polazi od toga da je on realni predstavnik banderovsko-ustaške vlasti“.

„Prirodno, ne povezujem to ni sa Ukrajincima ni sa Ukrajinom, koja je bila i ostala prijateljska zemlja – preživećemo i taj Majdan. Izjave pana Oleksandra posmatram iz komičnog ugla i ne smatram da ga treba shvatiti previše ozbiljno. Proći će neko vreme, i u Ukrajini će biti vlast prijateljska prema Rusiji i Srbiji, to je neizbežno. Tako je uvek bilo“, rekao je Čepurin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.