U trendu

Čepurin: Srbiju i Rusiju spaja 1.000 godina bratske ljubavi

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da dve zemlje spaja 1000 godina bratske ljubavi i uzajamnog razumevanja i najavio podršku Beogradu po „najsloženijim pitanjima“.
„Podržaćemo Beograd po najsloženijim pitanjima, uključujući očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Znamo da su Srbi otporan narod. Podržaćemo Srbiju u traženju prihvatljivog kompromisa sa Prištinom. Važno je da se on traži bez bahatog spoljnog pritiska“, rekao je Čepurin u Beogradu na prijemu povodom Dana Rusije.
On je, na svečanosti u Ambasadi Rusije, kazao da današnjem prijemu prisustvuje „rekordan broj“ ambasadora zapadnih zemalja i dodao da to „uliva optimizam“.

Čepurin je naveo da je „hrišćanstvo, odnosno pravoslavlje, koje je u Rusiju došlo u 10. veku iz grčke Vizantije, učinilo Ruse i Srbe ne samo braćom po krvi, nego i po veri“.

„Energično ćemo razvijati naše veze sa Srbijom u političkoj, ekonomskoj, vojnotehničkoj i kulturnoj sferi. Razvijaćemo veze izmedju gradova i regiona“, naveo je ruski ambasador.

Čepurin je ocenio da je potreban „stabilan i bezbedan svet, bez gospodara i robova, bez učitelja i učenika, svet saradnje i uzajamnog razumevanja“.

Najavio je da će sve utakmice Srbije i Rusije na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji biti prenošene na velikom platnu u beogradskom Ruskom domu.

Pre Čepurinovog obraćanja pušten je video snimak poruke koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros uputio gradjanima i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, povodom nacionalnog praznika te zemlje.

Dan Rusije se obeležava u znak sećanja na usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Tom Deklaracijom je označen početak ustavnih reformi u Rusiji, tada jednoj od 15 republika bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijemu su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zoran Djordjević i Vanja Udovičić, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici političkih stranaka, diplomatskog kora, Vojske Srbije, verskih zajednica i druge zvanice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.