U trendu

Znate li da Google potajno snima sve šta vi govorite? Evo kako možete isključiti tu opciju

Gugl, tehnološki gigant čije usluge koriste milijarde ljudi širom sveta, ima funkciju koja mu omogućava da tiho snima glasove korisnika i čuva ih u druge svrhe.

Google skladišti zvuk aktivnosti korisnika na vebu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa Pretragom, Pomoćnikom i Mapama, da bi poboljšao tehnologije za prepoznavanje glasa.

Nedavno je, međutim, stručnjak za tehnologiju otkrio „čit kod“ za koji tvrdi da može da spreči Gugl da evidentira aktivnosti pametnih telefona korisnika.

Korisnici bi trebalo da prilagode svoj Gugl nalog odabirom odgovarajućih podešavanja u „Podaci i privatnost“, kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri tehnološke kompanije, prenosi Večernji list.

Tehnološki preduzetnik Džefri Kastiljo podelio je savet korisnicima preko Instagram videa, objašnjavajući kako mogu da isključe ovu funkciju.

Naime, potrebno je otvoriti Gugl aplikaciju i kliknuti na „Upravljaj svojim Gugl nalogom“. Zatim izaberite „Podaci i privatnost“ i pomerite se nadole do „Podešavanja istorije“ i izaberite odeljak „Aktivnost na vebu i aplikacijama“.

Nakon što kliknete na to i pomerite se nadole, primetićete da postoji plava potvrda pored odeljka „Uključi glasovne i audio aktivnosti“.

Da biste zaustavili „slušanje“ Gugla, potrebno je poništiti ovu oznaku, odnosno ukloniti kvačicu. „Kada je ovo podešavanje glasovne i audio aktivnosti isključeno, audio snimci glasovnih interakcija sa Google pretragom, Pomoćnikom i Mapama neće biti sačuvani na vašem Google nalogu na Google serverima, čak i ako ste prijavljeni“, objasnio je Google ranije.

„Ako isključite ovu opciju glasovne i audio aktivnosti, prethodno sačuvani zvuk se neće izbrisati. Možete da izbrišete svoje audio snimke u bilo kom trenutku.”

Google tvrdi da snima samo kratke delove razgovora kako bi identifikovao koje koristi za prepoznavanje glasovnih komandi i pružanje odgovora.

Uprkos tvrdnjama Gugla, kao i drugih tehnoloških kompanija poput Amazona i Applea, da njihovi pomoćnici poput Alekse i Siri slušaju samo komande, ostaje velika zabrinutost za bezbednost korisnika.

Postoji ozbiljan rizik od sajber napada ako kriminalci dobiju pristup korisničkim nalozima ili njihovim pametnim uređajima.

Mogli su da prisluškuju telefonske razgovore i kradu osetljive informacije iz sačuvanih podataka. Da bi se zaštitili, korisnici se podstiču da verifikuju aplikacije nakon preuzimanja kako bi se uverili da dolaze iz pouzdanih izvora i da pregledaju dozvole za aplikacije kako bi ograničili pristup mikrofonu svog telefona.

Norton, aplikacija za sajber bezbednost, predlaže korake kao što su brisanje istorije glasovnih zahteva za brisanje informacija o razgovorima, korišćenje VPN-a za šifrovanje vaših podataka tako da treće strane ne mogu da pristupe tim informacijama i redovno ažuriranje vašeg softvera kako bi vaš uređaj bio bezbedan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.