CIK počeo ponovno brojanje glasova sa 530 biračkih mesta, brojanje prati policija

Centar za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije (CIK) počeo je ponovno brojanje glasova sa 530 biračkih mesta, što bi trebalo da bude završeno za oko nedelju dana.

Portparol CIK-a Valjmir Elezij kazao je da će ovaj proces biti završen u roku od nedelju dana i najavio da će odmah po završetku prebrojavanja, početi brojanje uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama.

Elezij je istakao da se odluka CIK-a o ponovnom brojanju glasova zasniva na tome da postoji 149 biračkih mesta na kojima se ne podudaraju glasovi kandidata sa glasovima političkih subjekata.

Takodje, tokom revizije se ispostavilo da 24 biračka mesta imaju tehnički problem neuskladjenosti, nedostaju im stranice, ili im rezultati nisu jasni.

„Osamdeset jedno biračko mesto nema glasova u političkom entitetu ali postoje glasovi kandidata, dok na 89 biračkih mesta revizija je primetila da kandidat ima više glasova od političkog subjekta i na 187 biračkih mesta kandidati imaju više glasova od političkog subjekta“, kazao je on.

Iz Tužilaštva je saopšteno da tužilac i policija prate prebrojavanje na zahtev predsednice CIK-a Valjdete Daka i da će preduzeti mere u slučaju zloupotrebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.