Cilj izbora u Srbiji da se učvrsti Vučićeva vlast

Izbori u Srbiji, iako su ih mnogi analitičari predstavili kao de fakto referendum o članstvu u EU, zapravo su imali za cilj da učvrste premijera Aleksandra Vučića kao nespornog lidera, dok je članstvo u EU pitanje koje je veoma daleko ogromnom delu stanovništva, ocenjuje portal EUobserver.

U tekstu pod naslovom „Izbori u Srbiji:EU se hvata za slamku“ EUObserver piše da je raspisujući izbore Vučić imao nekoliko ciljeva.

Prvo, nadao se da će uspeti da skloni Socijalističku partiju Srbije iz vladajuće koalicije na nacionalnom nivou i da će u isto vreme njegova Srpska napredna stranka moći da vlada u većini opština, kao i u  Vojvodini. Potom, nadao se da će izolovati članove koji su i dalje lojalni predsedniku Srbije i osnivaču stranke Tomislavu Nikoliću i pobediti ga u unutarpartijskoj borbi. I konačno, računao je da Demokratska stranka i mnoge druge manje partije, nastale iz narodnog pokreta protiv Miloševića, neće uspeti da dostignu cenzus za ulazak u parlament.

Tako gledano, dodaje portal, Vučićeva pobeda je manje ubedljiva, jer iako je osvojio više glasova nego na prethodnim izborima imaće znatno manji broj poslaničkih mesta, a čak sedam partija i koalicija uspelo je da udje u parlament, ne računajući manjinske stranke za koje ne važi prag od pet odsto.

U izbornoj noći dok je gotovo čitava opozicija bila angažovana zbog zabrinjavajućeg kašnjenja u brojanju glasova, evropski zvaničnici, mahom iz porodice desnog centra Evropske narodne partije, požurili su da čestitaju pobedu srpskom premijeru, navodi EUObserver i dodaje da bezuslovna podrška Vučiću može izgledati kao logičan izbor EU.

Njegova politička transformacija je gotovo u potpunosti marginalizovala antievropsku desnicu, zadržao je politiku svojih prethodnika koja je imala podršku EU i koja postepeno omogućava Kosovu nezavisno postojanje, a tokom izbegličke krize zauzeo je veoma odgovran stav, navodi se.

Ali, dodaje portal, u više drugih pitanja koja su od ključne važnosti za gradjane kao što su ekonomski rast, vladavina prava, socijalna pravda, sloboda medija Vučićeva vlada nije uspela da ostvari značajniji napredak.

EUObserver ocenjuje da umesto što je fokusirana na „za“ ili „protiv“ Evrope, EU bi trebalo da obrati ozbiljnu pažnju na opadajuće performanse u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u EU širom Zapadnog Balkana gde pogoršanje slobode medija, politički klijentelizam i jeftini populizam ne stvaraju uslove za slobodne i poštene izbore.

EU postaje predvidiva u svojim jednostavnim tumačenjima koja lažno predstavljaju komplikovan politički kontekst u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana. Politička kriza u Makedoniji rečiti je primer da nekad uzorni djaci mogu postati problematični autokrati. Uprkos čestitkama za Vučića ovi izbori ni na koji način ne garantuju da i Srbija neće krenuti tim putem, navodi EUObserver.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.