U trendu

Članovi delegacije Skupštine Srbije na otvaranju prolećnog zasedanja PS NATO-a

Članovi Stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvovali su na otvaranju prolećnog zasedanja tog tela.

Na virtuelnom sastanku Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, čiji domaćin je bila Švedska, učestvovali su šef Stalne delegacije Dragan Šormaz i njene članice Andrijana Avramov i Sandra Joković, saopštila je Skupština Srbije.

Na otvaranju prolećnog zasedanja parlamentarcima su se obratili predsednik PS NATO Džerald Konoli, član Kongresa SAD, kao i ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist i šefica švedske delegacije Karin Enstrom.

Konoli je ukazao na značaj borbe za očuvanje demokratskih vrednosti, posebno imajući u vidu sve izraženiju težnju autoritarnih država da promovišu alternativne modele vladavine, navodi se u saopštenju.

On je izneo očekivanje da će na samitu NATO-a 14. juna šefovi država članica doneti odluku o revidiranju Strateškog koncepta, koji će osnažiti alijansu, pre svega politički, odbranom zajedničkih demokratskih vrednosti od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji.

Dodao je da će to omogućiti NATO-u da nastavi da igra ključnu ulogu u globalnoj bezbednosti i nakon više od 70 godina, stoji u saopštenju.

Predložio je i formiranje Centra za osnaživanje demokratije u okviru NATO-a i pozvao države članice da vode politiku „otvorenih vrata“ kada je reč o težnji Gruzije i Ukrajine za članstvom u alijansi.

Hultkvist je rekao, kako se navodi, da u kontekstu „ilegalne aneksije“ ukrajinskog poluostrva Krim, koje je 2014. pripojila Rusija, „teritorijalni integritet i suverenitet država nije pitanje o kojem može da se pregovara“.

Naveo je da NATO „mora da odgovori na kontinuirane ruske provokacije“ demonstriranjem jedinstva i zajedničkim ciljevima i da „zajedničkim glasom mora da se suoči sa izazovima koje donosi uspon Kine“.

Enstrom je kazala da su aktuelne bezbednosne pretnje mnogo različitije i teže za identifikovanje nego ranije, i da je stoga potrebna snažnija medjunarodna saradnja i fokusiranje na zajedničke vrednosti članica NATO-a, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.