U trendu

Članovi Uprave UNS: U toku kolektivno učlanjenje u UNS zbog predstojećih izbora

Grupa članova Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) saopštila je danas da sumnja da je u toku proces učljanjenja više od 100 novinara i medijskih radnika u UNS zarad obezbedjivanja još jednog mandata aktuelnom predsedniku Vladimiru Radomiroviću i njegovim saradnicima na predstojećim izborima u tom udruženju.

Izborna Skupština UNS-a zakazana je za 29. maj, a pored Radomirovića kandidat za predsednika udruženja je i Živojin Rakočević.

„Više od 100 novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u UNS i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija. Prema našim saznanjima reč je o televizijama iz Kruševca, Paraćina, Trstenika, Vranja i Arandjelovca, odakle je u jednom danu stiglo više od 60 prijava“, navodi se u saopštenju članova Uprave UNS.

Dodali su da je nekoliko dana ranije iz firme „Tačno doo“ iz Beograda, koja je zakupila Tanjug, stiglo više od 40 zahteva za učlanjenje u UNS, a u niškoj TV Zona je pripremljena dokumentacija za još jedno masovno pristupanje UNS-u.

Naveli su da bi sve to bio idealan scenario, dobar po UNS i novinarsku zajednicu, da nije u pitanju proces koji se dešava na pragu izbora.

„Imamo razloga da sumnjamo da je sve ovo proizvod dogovora još uvek aktuelnog predsednika UNS-a i čelnika udruženja PROUNS, nakon razgovora koji se iza zatvorenih vrata odvijao u petak, 23. aprila, u Pres centru UNS“, tvrde ovi članovi Uprave.

Ocenjeno je da je zbog takvih postupaka UNS izložen udaru na principe na kojima počiva slobodno novinarsko udruženje.

„Učlanjivanje čitavih redakcija po direktivi, u kratkom periodu, pred izbornu skupštinu, potpuno je neprihvatljivo, predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa i nije zabeleženo u dosadašnjoj medijskoj praksi, čak ni u totalitarnim sistemima, pa ni u našem bivšem samoupravnom socijalizmu“, dodali su oni.

Naglasili su da su kao Uprave zabrinuti zbog te vrste „pritiska i totalitarizma“ koji bi doveli do gašenja izvornog UNS-a i marginalizovanja dugogodišnjih članova.

„Udruženje PROUNS očito i u našem UNS-u želi da primeni nezapamćenu praksu kada je u jednom danu nastalo kolektivnim učlanjenjem 500 medijskih radnika. Pitamo – koliko će UNS koštati ovakvi dilovi i ko će to platiti“, dodali su oni.

Saopštenje su potpisali potpredsednik UNS-a i član uprave Budimir Ničić, kao i članovi uprave: Slobodan Ćirić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Jelena Spasić, Zorica Djoković, Edib Honić, Živojin Rakočević, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.