U trendu

Članovi Vlade Srbije polemično odgovarali na pitanja poslanika

Premijerka Ana Brnabić kazala je danas da Elektroprivreda Srbije (EPS) nije privatizovana i da vlast nema nameru da to učini.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da „nećemo privatizovati EPS, EPS je nacionalno blago“.

Premijerka je kazala da smatra da će EPS bolje funkcionisati kao akcionarsko društvo i da će to preduzeće biti „višestruko zaštićeno od političkih elita“.

Odgovarajući poslaniku Zeleno-levog kluba, Radomiru Lazoviću, Brnabić je rekla da u Statutu EPS-a nije postojao član koji se odnosio na zabranu otuđenja imovine, i ocenila da je on pitanje o promeni tog člana postavio jer „ne zna“ iako ga je „toliko briga za EPS“.

Ona je navela da se Zeleno-levi klub, odnosno Pokret „Ne davimo Beograd“, „odjednom“ bavi pitanjima EPS-a i rudarima, a da su ranije tražili, kako je navela, „gašenje Kolubare“ – rudnika uglja.

„Tražili ste da se ugase sve termoelektrane na ugalj“, tvrdila je Brnabić i dodala da „Ne davimo Beograd“ „koristi rudare u političke svrhe“.

Pošto je Lazović, upirući u nju prstom s poslaničkog mesta, tražio da mu odgovori na pitanja, Brnabić je ocenila da joj on time „preti“ i rekla da će neko, vodeći se takvim gestom poslanika, i to prema jednoj ženi, „sutra neko svojoj ženi da tako preti“.

U vezi s drugim poslaničkim pitanjem ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je da su izabrani izvođači radova za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda naselja na levoj obali Dunava i za izgradnju 80 kilometara kanalizacione mreže.

„Grad Beograd i EIB su izabrali pre 15 ili 20 dana izvođača za izgradnju fabrike za preradu opadnih voda na levoj obali Dunava. Do sada je trajala evaluacija tenderski ponuda po pravilima EIB. Izabrana je kompanija iz Indije koja je pobedila na tenderu“, rekao je Vesić.

Rekao je da je za izgradnju 80 kilometara kanalizacije završen tender i da je izabrana kompanija iz Turske, a da je u toku potpisivanje ugovora o tome.

Odgovarajući na poslaničko pitanje o sudbini potpisa građana na inicijativi za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je da niko nije sakrio potpise za iskopavanje „bilo čega“ u Srbiji, navodeći da predsednik Skupštine Vladimir Orlić „nikakvu odgovornost ne snosi ni u kakavom pogledu“ jer nikakvu inicijativu nije video.

„Kažete da je trebalo da proveravamo potpise, a ja vam kažem da u Ministarstvo lokalne samouprave nije ušla nikakva inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma“, rekao je Martinović i pozvao Lazovića da dođe u Ministarstvo da se u to uveri.

Lazović je rekao da mu je jasno da peticija nije stigla do Ministarstva i pozvao sadašnjeg predsednika Skupštine Orlića i prethodnog predsednika Ivicu Dačića na odgovornost povodom te peticije.

Na pitanje poslanika Dveri Boška Obradovića o „francusko-nemačkom planu za rešavanje kosovskog pitanja“, Brnabić je optužila taj pokret da je još 2005. godine tvrdio da je Kosovo nezavisno.

„Tvrdili ste da je Kosovo nezavisno, i pre nego što su Albanci sa Kosova to tvrdili“, rekla je Brnabić.

Pitala je zbog čega se koalicioni partner Dveri – lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović nije odrekao svog francuskog državljanstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.