CLS: Ispitati nabavku elektro atobusa

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) ocenio je danas kao skandaloznu nabavku 10 električnih autobusa u Beogradu, za 7,2 miliona evra i pozvao tužilaštvo da ispita tu transakciju, kao i kupovinu solo autobusa iz 2019. godine.

„Nabavljeno je 10 autobusa na električni pogon kineske marke Higer, iako je postojala znatno povoljnija ponuda, a izabrana vozila ne odgovaraju ni zahtevima samog tendera“, dodao je u saopštenju CLS.

Ta nevladina organizacija navela je da je postupak javne nabavke bio sporan jer je izabrana ponuda bila veća za skoro dva miliona evra od drugog kandidata, kineskog „Djinlong Lanzhou“, inače strateškog partnera Ikarbusa.

Uz to, nije ispunjen osnovni uslov tendera, da maksimalna potrošnja struje ponudjenih vozila bude jedan kilovatsat (kWh) po kilometru.

„Uvoznik ‘Higera’ je firma DAT Holding, preko koje je već kupljeno 174 solo autobusa 2019. godini, na tenderu koji je stručna javnost ocenila nacrtanim za jednog proizvodjača, sa stavkom pod nazivom ‘obuka kadrova’ od 6,46 miliona evra“, naveo je CLS u saopštenju i tražio od tužlaštva da reaguje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.