U trendu

CLS: Sporni servis kineskih autobusa od 1,85 miliona evra

Centar za lokalnu samoupravu saopštio je danas da je grad Beograd ove godine opredelio 170 miliona dinara za održavanje kineskih Higer autobusa, i gradsku upravu upitao kako je moguće da se za nepunih godinu dana daje 1,85 miliona evra za servis tih vozila, kada su pokrivena petogodišnjom garancijom.

U saopštenju ta nevladina organizacija navela je prvi ugovor o održavanju tih autobusa u vrednosti od 48 miliona dinara (sa PDV-om) dodeljen u decembru 2020. godine firmi uvozniku DAT holding, čime ukupan iznos za tu namenu dostiže 218 miliona dinara, iako su vozila praktično nova i pod punom garancijom.

„Podsećamo da su Higer solo autobusi nabavljeni na spornom tenderu 2019. godine, kada je zahtev za ponudjače bio da je u prethodne tri godine isporučeno 4.000 gradskih autobusa, što je stručna javnost okvalifikovala kao uslov koji samo Kinezi mogu da ispune“, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima CLS-a konačna cena pojedinačnog vozila bila je 204.000 evra, a obuhvatala je i garanciju na pet godina za celo vozilo.

„CLS će pažljivo pratiti i novi tender za 10 električnih autobusa, kako bi obaveštavali na vreme javnost o transparentnosti i zakonitosti postupka“, dodala je ta organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar