U trendu

Crna Gora inicijator učešća samoproglašenog Kosova na Evroviziji?!

Glavna „perjanica“ kampanje i inicijator da Kosovo kao samostalna država učestvuje na Evroviziji, što je juče sprečeno odbijanjem da Priština bude primljena u Evropsku radiodifuznu uniju – bila je Crna Gora, piše „Blic“.
U tome su je, prema saznanjima lista, podržali Hrvati, Slovenci i Makedonci, a projekat je pripreman godinu dana u saradanji pet javnih servisa iz regiona (Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske).

U trenuku kada su odnosi Beograda i Podgorice zategnuti zbog niza bilateralnih sporova, a posebno nacrta zakona o veroispovesti kojim se praktično inicira otimanje imovine SPC, u kampanji za prijem Kosova prednjačila je — upravo Podgorica, tvrdi „Blic“.

Kako navodi, upravo su Crnogorci praktično i pokrenuli ovaj projekat, da bi vrlo ubrzo dobili podršku Hrvata i Slovenaca i Makedonaca. Mađari, koji su prvobitno stali uz projekat prijema Kosova u EBU koji bi im omogućio učešće na Evroviziji, na kraju su povukli svoj potpis.

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je juče da prihvati Kosovo kao samostalnu državu i da ih primi u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), a time im takođe onemogućila učestvovanje na „Evroviziji“.

Za promenu statuta glasalo je 400 članica, gok su protiv toga bila 673 glasa.

Inače, kosovski predstavnici već nekoliko godina pokušavaju da izdejstvuju primanje u EBU, ali bez uspeha.

EBU su osnovale 23 radiodifuzne agencije sa prostora Evrope i Mediterana. Članice su radio i televizijske kompanije od kojih su većina radiodifuzne organizacije u državnom vlasništvu ili u privatnom vlasništvu sa javnom koncesijom.

Najpoznatija aktivnost EBU je organizovanje muzičkog takmičenja „Evrosong“. Pravo učešća na njemu imaju zemlje koje su punopravne članice ove organizacije.a je toplotni talas koji je pogodio Evropu, „apsolutno dosledan“ ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima „staklene bašte“.