U trendu

Crta: Demokratija i evropske vrednosti su u krizi

Srbija stoji u mestu ili nazaduje u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu evropskih integracija u oblasti izbora, medija, borbe protiv korupcije, pravosudja i reforme javne uprave.

To upućuje da su demokratija i evropske vrednosti u krizi – zaključak je onlajn-debate „Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?“, koju je organizovala Crta povodom Medjunarodnog dana demokratije.

Direktorka Crte Vukosava Crnjanski izjavila je da je Srbija podbacila u ispunjavanju političkih kriterijuma jer se izbori kako je ocenila „sprovode u atmosferi nepoverenja i straha, dok sloboda izražavanja i društveni pluralizam iščezavaju“.

„Bez demokratskih izbora, slobodnih medija i jakih institucija, demokratija je u krizi. Ipak, i pored ove sumorne slike, mi kao gradjani ne smemo da odustanemo od demokratije“, izjavila je Crnjanski.

Član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) i Istraživač Instituta za medjunarodne poslove u Beču, Vedran Džihić, upozorio je da „u celom regionu već dugi niz godina teče proces obesmišljavanja demokratije i evropskih vrednosti“.

„Izmedju beznadežnosti i neozbiljnosti se nalazi čitav naš region. Ključno je rešiti dilemu kako vratiti pravo značenje demokratiji i evropskom putu“, naglasio je Džihić.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Medjak dodao je da u društvu nema debate o EU i da pitanje pristupanja nije tema tokom izbora i nije tema uopšte.

„Kada se i priča o tome, vezano je za pitanje Kosova, tj. ‘uslovljavanje Srbije’ „, dodao je Medjak.

U saopštenju posle javne debate, Crta je podsetila da su istraživanja pokazala da je kvalitet izbornog procesa u Srbiji sve lošiji zbog izmene ključnih pravila igre neposredno pred početak i u toku izbornog procesa, uz neravnomernu zastupljenost političkih aktera u medijima, intenzivnu funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.

„Podaci pokazuju da broj napada i pritisaka na novinare raste, a da učinak pravosudnih organa u postupcima povodom ovih napada nije na zadovoljavajućem nivou“, podsetila je Crta.

„Srbija već nekoliko godina pada na lestvici indeksa percepcije korupcije, još nisu sprovedene ustavne promene u oblasti pravosudja, a i sudije i tužioci u svom radu osećaju pritisak nosilaca drugih grana vlasti“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.