U trendu

Crta: Dozvola REM za emitovanje spota SNS na nacionalnim TV je kršenje zakona

Odluka Saveta REM-a da je emitovanje promotivnog političkog sadrÅŸaja u informativnom programu, konkretno spora SNS o opoziciji, u skladu sa zakonom je veoma zabrinjavajuća, ocenjuje organizacija Crta.

„To znači da će televizije moći da u informativnim emisijama prenose propagandne spotove jedne partije, Å¡to se neće tumačiti kao oglaÅ¡avanje, već prenoÅ¡enje vesti o samom spotu, a time se direktno krÅ¡i pravo građana na istinito i ravnopravno informisanje“, kaÅŸe za Betu programski direktor Crte RaÅ¡a Nedeljkov.

On upozorava da je obaveza REM-a da Å¡titi građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja, Å¡to on ovakvom odlukom ne čini, i dodaje da će se Crta obratiti Narodnoj skupÅ¡tini, kao osnivaču REM-a, da razmotri ovu odluku, jer ona ozbiljno ugroÅŸava javni interes.

Podsećamo, Crta je 5. februara pokrenula akciju pod nazivom „#ProbudiREM“ kojom je pozvala sve zainteresovane građane da upute prijavu REM povodom emitovanja spota SNS sa političkim sadrÅŸajem na TV Prva 3. i na TV Happy 4. februara. Na adresu REM je, za manje od 24 sata, pristiglo je viÅ¡e od 750 prijava povodom emitovanja tog spota.

Nedeljkov ističe da Zakon o elektronskim medijima direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, podseća da u vreme emitovanja tog spota u Srbiji nije bilo vreme predizborne kampanje  i zaključuje da je ova odluka REM znači direktno kršenje navedenog zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.