U trendu

CRTA: Korupcija glavni problem koji ne dopušta javnosti da koristi pravo da zna

Korupcija unutar političke sfere predstavlja najveći problem koji ne dopušta javnosti da koristi svoje pravo da zna, ocenjeno je danas na Istinomer forumu pod nazivom „Alo Požega, da te pitam?“ u okviru kampanje „Srbija do informacija“ koju organizuje CRTA.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je na tom foumu u Požegi da je Srbija trenutno suočena sa procesom destrukcije koja je guši decenijama, a to je korupcija.

„Ako aktuelne izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja budu usvojene, to će biti najniži pad, jer će se javnosti uskratiti bilo kakvo pravo da pita o radu javnih preduzeća“, rekao je Šabić, navodi se u saopštenju CRTE.

Izvršna direktorka organizacije „Partneri za demokratske promene“ Ana Toskić rekla je da je Srbija zemlja „jako niske zaštite podataka gradjana“ kao i „niske svesti o pitanju posledica i kazni kada se to pravo prekrši“.

„Mi nemamo ni odgovornost čak i kada se zakon primenjuje, a kazne su toliko beznačajne da ne postoji nikakva posledica po osobe koje čine prekršaj“, rekla je Toskić.

Predstavnik udruženja „Inicijativa za Požegu“ Bogdan Radovanović kazao je da se u lokalnoj sredini „logično nameće da gradjani idu linijom manjeg otpora“, medjutim da su gradjani Požege „podneli više od 100 zahteva koji su bili sa odredjenom svrhom i razlogom“.

„Bilo je i ćutanja lokalne uprave, ali i odgovora naše zahteve. Medjutim, nama je jedino značajno kada u odgovoru dobijemo šta to možemo konkretno da uradimo“,  izjavio je Radovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar