U trendu

Crta: Politički pritisci na birače dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) koji je pre i posle izbora 2022. godine prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Predstavnik te organizacije Pavle Dimitrijević rekao je na tribini u Ćupriji da se pritisci najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva, navedeno je u saopštenju.

Dimitrijević je naveo da „zadaci“ obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija.

Dodao je da se instrukcije dalje prenose na niže instance: zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.

„Crta apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore“, rekao je Dimitrijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.