U trendu

CRTA: Zahtevamo utvrdjivanje istine i krivično gonjenje u vezi sa falsifikovanjem potpisa

 Posmatračka misija CRTA zatražila je danas, pozivajući se na saopštenje opštine Novi Beograd, „kojim se ukazuje“ na falsifikovanje izjava podrške građana listi „Ruski manjinski savez“ hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja, „u cilju utvrdjivanje istine i privodjenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru“.

Beogradska opština Novi Beograd saopštila je ranije danas da nije overila nijednu izjavu bilo kog birača koji podržava izbornu listu „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“.

Ta opština je u saopštenju navela da lice koje je navedeno kao ovlašćeni overitelj Ivan Marić, nikada nije bio zaposlen u Upravi te gradske opštine.

„Ukoliko je zaista došlo do kršenja zakona, navedeni slučaj je još problematičniji zbog činjenice da se sumnje odnose na listu koju je Republička izborna komisija (RIK) već zvanično proglasila“, navela je CRTA.

Ukazali su da se time narušava integritet izbornog procesa i biračima ostavlja mogućnost da glasaju za listu koja je do izbora došla protivzakonitim postupcima.

CRTA je dodala da je i na parlamentarnim izborima 2016. falsifikovano više od 15.000 izjava građana za sedam podnetih izbornih lista, od kojih je čak Republikanska stranka završila na zbirnoj izbornoj listi.

„Ti slučajevi do danas nisu dobili sudski epilog“, navodi se usaopštenju.
CRTA je navela da je loše rešenje po kojem se potpisi podrške overavaju u opštinskim i gradskim upravama, što slučaj Ruskog manjinskog saveza i opštine Novi Beograd potvrdjuje.

RIK je prvo odbio da proglasi listu „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“ čiji predstavnci su se potom žalili Upravnom sudu.

RIK je posle odluke Upravnog suda, koji je usvojio žalbu, proglasio tu listu za parlamentarne izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.