U trendu

Crveni krst Srbije proslavio 147 godina postojanja (FOTO)

Crveni krst Srbije danas je obeležio 147 godina postojanja i humanitarnog rada, osnovan na 6. februar 1876. u Beogradu kao Srpsko društvo Crvenog krsta.

Kroz sve godine postojanja Crveni krst Srbije je delovao poštujući osnovne principe Medjunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, rečeno je na svečanosti u Beogradu.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, Dragan Radovanović, kazao je da ta organizacija ima 750 zaposlenih i 70.000 obučenih volontera koji su učestvovali u mnogobrojnim akcijama u Srbiji – od direktnog pružanje pomoći ugroženima, organizovanja obuke, u akcijama dobrovoljnog davanja krvi…

Kazao je da Crveni krst Srbije veliku pažnju poklanja volonterima, te podsetio da je ta organizacija povezana i s donošenjem prve košarkaške lopte u Srbiju koju je 1924. doneo Vilijam Viland, Amerikanac iz „Vojska spasa“, i da je prva utakmica tada odigrana u Beogradu, a to je pomogla Dragica Popović iz Crvenog krsta Beograda.

Na današnjoj svečanosti je predstavljen volonter Crvenog krsta, mladi učitelj Marko Čikarić iz selu Tovrljan kraj Prokuplja, dobitnik Nagrade Virtus za filantropiju i ovogodišnje Svetosavske zahvalnice, kome je, simbično, u znak podrške uručena košarkaška lopta.

Uz čestike za godišnjicu domaćih i stranih zvaničnika, predstavnici Vlade Srbije su odali priznanje zaposlenima i volonterima Crvenog krsta, te obećali nastavak pomoći za njihove aktivnosti.

Ministri zdravlja, sporta i spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, Danica Grujičić, Zoran Gajić i Tomislav Momirović su ukazali na značaj rada i pomoći koju onima kojima je najpotrebnija pružaju volonteri i zaposleni u Crvenom krstu Srbije.

Grujićić je kazala da je na sadašnjim generacijama da omoguće budućim da se i one ponose Crvenim krstom Srbije, dok je Momirović rekao da su ljudi, zahvaljući Crvenom krstu Srbije, uvek kada im je bilo neophodno imali kome da se obrate.

Gajić je naglasio značaj volontera Crvenog krsta koji su, kako je istakao, „tiha snaga društva i anonimni heroji“.

Uz crkvene velikodostojnike, brojne prijatelje i saradnike Crvenog krsta Srbije, svečanosti su prisustvovali šefica regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelena Stijačić i ambasador SAD Kristofer Hill.

Inicijativu za osnivanje Srpskog Društva Crvenog krsta pokrenuo je vojni lekar Vladan Đorđević u vreme Hercegovačkog ustanka, njegov prvi predsednik je bio mitropolit Mihajlo Jovanović (1826-1898), a na svečanoj, osnivačkoj sednici su tada bili znameniti ljudi tadašnje Srbije – Josif Pančić, Đorđe Vajfert, Ilija Kolara, Kosta Stojanović i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar