U trendu

'Čuvari Starog grada': Hitno naći ko je uništio mural s likom Djindjića

Organizacija „Čuvari Starog grada“ je danas zatražila da se hitno nadje ko je uništio obnovljeni mural – portret ubijenog premijera Zorana Djindjića u centru Beograda, na platou kod Filozofskog fakulteta.

Ta organizacija je upitala zašto se u Beogradu uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Djindjića.

Njen osnivač Marko Bastać je kazao da je uništavanje murala s likom Djindjića direktna posledica atmosfere u društvu koju karakteriše revizija istorije i oživljavanja ideologije za koju je mislio da je pobedjena pre 18 godina.

„Ako ostanemo ravnodušni i na ove pojave, onda treba da prihvatimo poraz. Ja nisam ravnodušan, uveren sam da i Beograd nije ravnodušan i u koordinaciji sa drugim političkim akterima pokušaću da definišem aktivnosti koje će braniti tekovine 5. oktobra i koji će čuvati zaostavštinu Zorana Djindjića“, kazao je Batać koji je i predsednik Opštine Stari grad.

Po njegovim rečima, to je obaveza ne samo prema Djindjiću, nego prema budućnosti.

„I ako policija pronadje te osobe, mi moramo da se zapitamo kako smo u Beogradu došli u situaciju da se uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Zorana Djindjića“, kazao je Bastać.

Navodeći da su policija i komunalna policija u noći obnavljanja već jednom oštećenog murala, i pokušaja da se zaštiti staklom, bili „vrlo zainteresovani“ za ono što „Čuvari Starog grada“ rade, Bastać je kazao da već iduće noći „nisu bili zainteresovani za vandale“ koji „skrnave grad i iznova streljaju Zorana Djidnjića“.

„Čuvari Starog grada“ su 15. godišnjicu ubistva premijera i lidera Demokratskte stranke Zorana Djindjića obeležili obnavljanjem murala – portreta.

Taj mural kod Filozofskog fakulteta, koji je obnovljen juče, na 15. godišnjicu ubistva Djindjića, ponovo je danas uništen tako što je Djindjićevo lice prefarbano crvenom bojom.

Prvi put portret je naslikan 21. februara, na dan kada je Djindjić 1997. godine postao gradonačelnik Beograda, ali je narednog dana uništen belom bojom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.