U trendu

Čvorović: Greška je sletanje helikopterom na Cetinje, tamo je SPC svoja na svome

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je da poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije i  mitropolit crnogorsko primorski Joanikije „nisu smeli da pristanu“ da dodju helikopterom u Cetinjski manastir na ustoličenje, jer to ide na ruku protivnicima koji tvrde da su „okupatori“ iako je SPC tu „svoja na svome“.

„Morali su jutros da Vladi Crne Gore i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću ispostave ultimatum – ili ćemo doći normalno automobilima i autobusima do svog manastira i svog Cetinja, ili ćemo pozvati verni narod da krene zajedno sa nama na Cetinja“, rekao je Čvorović za TV Nova S.

Kako je naveo, može se misliti da će neki domaći i strani protivnici ustoličenja mitoropolita Joanikija na Cetinju to koristiti da tvrde da je, kako kažu, „Crkva Srbije okupator na Cetinju“.

Navodeći da na „ovako izrežiranu scenu nisu smeli da pristanu“, Čvorović koji je pravni istoričar podsetio je koliko je eksploatisano u medijima sletanje predsednika Srbije Slobodana Miloševića u Hilandar, 1991. godine.

„Dakle, to je moralo, čini mi se, da se odbije i da se pokaže da je SPC na Cetinju svoja na svome“, istakao je Čovorović.

On je naveo da je Ivan Crnojević 1484. godine Srpskoj crkvi  darovao Cetinjsko polje na kojem će nastati Cetinjski manastir kao sedište episkopije, koju je formirao Sveti Sava 1220. sa sedištem u Prevlaci, u Boki, dok je 1484. preseljena na Cetinje.

„Dakle radi se o svetosavskoj episkopiji staroj osam vekova“, rekao je Čvorović.

On je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić puno doprineo da se zaoštri atmosfera. i kako je naveo, stvori lažna slika o navodnom ozbiljnom otporu ustoličenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.