U trendu

D. Djukanović: Jačanje uloge Turske na Zapadnom Balkanu posle referenduma

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Djukanović izjavio je danas da očekuje dodatno jačanje turske uloge na Zapadnom Balkanu posle turskog referenduma na kojem je pobedila opcija za povećanje moći predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

„Očekujem da će u narednom periodu, nakon ovoga što se desilo na referendumu, dodatno ojačati turska uloga na Zapadnom Balkanu u skladu sa ranije proklamovanom strategijom (Turske), pre svega preko bošnjačkog i albanskog faktora“, rekao je Djukanović.

U izjavi za agenciju Beta on je kazao da očekuje da će jačanje Erdoganove moći u Turskoj uticati „pre svega na rešavanje problema“ medju narodima na Zapadnom Balkanu.

Djukanović je rekao da očekuje da ishod jučerašnjeg referenduma zakomplikuje situaciju jer će „dodatno udaljiti bošnjačku javnost unutar Bosne i Hercegovine i od Beograda i od Zagreba“, zahvaljujući strateškom partnerstvu Turske i bošnjačkih političkih elita, „pre svega Bakira Izetbegovića i njegove Stranke demokratske akcije“.

„Slično će biti i sa jednim delom albanske populacije koja je prilično vezana za ono što preduzima zvanična Ankara“, dodao je Djukanović.

U Turskoj je juče održan referendum na kojem se odlučivalo o uvodjenju predsedničkog sistema u toj zemlji, odnosno davanju znatno veće moći predsedniku Erdoganu.

Prema nezvaničnim rezultatima, 51,4 odsto birača glasalo je za ustavne promene, odnosno uvodjenje predsedničkog sistema, dok je 48,6 odsto glasalo protiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar