U trendu

D2SP: Omogućiti Ani Marković da ostvari pravo na potomstvo

Članica Predsedništva Nove stranke – Da se struka pita Stana Bekčić zatražila je danas da se Ani Marković omogući vantelesna oplodnja genetskim materijalom pokojnog supruga i da ona tako ostvari pravo na potomstvo.

„U trenutku kada prvi rezultati popisa pokazuju da je u Srbiji oko 700.000 stanovnika manje u odnosu na 2011. godinu, borbu za potomstvo vodi dr Ana Marković. Marković i njen sada pokojni suprug ostavili su dva embriona na čuvanje u bolnici ‘Medigrup Jevremova’. Medjutim, do svojih embriona dr Marković sada ne može da dodje jer treba da potpišu oba partnera. Dodatno joj bolnica najavljuje spaljivanje embriona“, navela je Bekčić u saopštenju.

Ona je dodala da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će od decembra moći da se sprovodi vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim organima, i to i za žene do 45 godina koje nemaju partnera i žele da rode ili čiji partner ne može da ima decu.

„Ovo bi značilo da bi dr Ana Marković mogla da dodje do reproduktivnog materijala nekog drugog donora iz uvoza, a ne svog, a da će njen reproduktivni materijal biti spaljen ili da će ga eventualno dobiti neka NN osoba. Kakva nonsens situacija. Da li je zaista moguće da se ovo dogodi?“, upitala je Bekčić.

Bekčić je dodala da pravilnik na koji se svi pozivaju nije „baš na značajnom nivou i usaglašen sa praksom“, a da se Nova stranka – Da se struka pita zalaže da se hitno pokrenu svi mehanizmi da se Ani Marković omogući da ostvari svoje pravo na embrione i potomstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)