U trendu

Da postoji danas Jugoslavija bi imala 20 miliona stanovnika i bila bi 53. ekonomija sveta (video)

Krajem ove godine navršiće se tačno 100 godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno početak Jugoslavije.

Zanimljivu analizu na YouTubeu je tako napravio Džozef Pisneti, koji se zapitao „šta bi bilo kad bi bilo“ i kako bi danas izgledala obnovljena i ujedinjena Jugoslavija?

Odmah na početku svoje analize naišao je na problem, a to je Kosovo. Naime, novu Jugoslaviju bi činilo šest ili sedam država, sve zavisi od broja država koje su priznale Kosovo, koje je nekada bilo pokrajina u sklopu Srbije.

Kada je u pitanju BiH, autor je posebno naglasio kako skoro 2,4 posto teritorije zemlje leži na minama. Kada bi se ponovo rodila, Jugoslavija bi imala nešto više od 20 miliona stanovnika, čime bi automatski ušla u Top 10 najvećih država Evrope kada je u pitanju stanovništvo i bila bi na osmom mestu.

Podseća da bi nova Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabeleženo nešto više od 23 miliona stanovnika.

Kada je u pitanju etnički postotak koji bi Jugoslaviju činio on bi izgledao ovako: u zemlji bi živelo 35 posto Srba, 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam posto Slovenaca, šest posto Makedonaca, jedan posto Crnogoraca i 10 posto ostalih.

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 posto pravoslavnih, 27 posto katolika, 22 posto muslimana i osam posto ateista, agnostika i ostalih manjih vjerskih grupa, a bila bi veličine Velike Britanije.

Bruto nacionalni proizvod iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi Jugoslaviju pozicioniralo na 53. zemlju na svetu kada je u pitanju ekonomija.

Vojsku bi činilo oko 230 hiljada pripadnika, a pet najvećih gradova bi bili Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)