Dačić: Bez saglasnosti velikih zemalja da se Kosovo skine sa dnevnog reda

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji saglasnost velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda Ujedinjenih nacija (UN) i da se ukine misija UN na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244.

„Za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi o sednici Saveta bezbednosti UN i nakon sastanka sa generalnim sekretarem UN Antoniom Guterešem.

On je istakao da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti i nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se tema Kosova skine sa dnevnog reda da se prorede sastanci, da ne budu na svaka tri meseca nego na šest meseci, ali i da su neke velike sile prvi put iznele zahtev da se ukine misija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

„Za nas je važno da se medjunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji i zato je ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog“, naveo je Dačić.

On je kazao da je izneo podatke o tome da su Srbi „najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja“ navodeći da se od više od 200.000 proteranih Srba, samo 1,9 odsto vratilo, a od desetine hiljada Srba koji su nekada živeli u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, taj broj se danas meri na manje od hiljadu, a negde i od stotinu.
 
„Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije rešen, jer on nije rešen zato što jednostrani akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca“, naglasio je Dačić.

On je kazao da je sa Guterešom razgovarao o Kosovu i Metohiji, o nastavku učešća srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta.

Generalni sekretar Antonio Gutereš najavio je da će sledeće nedelje telefonom razgovarati s predsednikom Vučićem o regionalnoj stabilnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.