U trendu

Dačić: Bezbednosne procene neće sprečiti Vučića da putuje u Sarajevo

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da bezbednosne procene o mogućem ponavljanju situacije iz Srebrenice u julu 2015, neće sprečiti premijera Srbije Aleksandra Vučića da učestvuje na samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Dačić je za RTS rekao da je svaki odlazak u rizična područja veliki izazov, ali to neće sprečiti premijera Aleksandra Vučića da učestvuje na tom skupu.

„To je idealna prilika da se pokaže da Srbija nema šta da krije, niti da igra dvostruku igru. Mi igramo pošteno, otvorenim kartama. Naše karte su otvorene zato što mislimo da vodimo politiku koja iskreno želi da rešava probleme i da gleda u budućnost“, rekao je Dačić.

On je ocenio i da je Srbija „sačuvala prisebnost“ povodom zahteva BiH za reviziju presude pred Medjunarodnim sudom pravde.

Govoreći o rezoluciji skupštine Kosova o suspenziji dijaloga sa Beogradom dok Ramuš Haradinaj ne bude oslobodjen Dačić je oceno da je to blef kosovske strane.

Dačić je rekao da ne veruje da su predsednik Kosova Hašim Tači i ostali predstavnici kosovskih previše zabriuti za Haradinaja.

„Ovde je reč o nečemu drugom, mislim da postoji bojazan kako će se Specijalni sud odnositi prema drugim funkcionerima sa Kosova. To je jedan nezabeležen slučaj. To bi bilo kao da Srbija ne želi uopšte da učestvuje u nekom dijalogu zao što je neko uhapšen ili osudjen“, kazao je Dačić.

Na ptanje da li će EU dozvoliti prekid dijaloga, Dačić je ocenio da se EU mora aktivno uključiti u rešavanje probema.

„Ja sam zato rekao ‘Dobro jutro’. Moraju da se upoznaju sa problemima, samo da ne bude i ‘Dovidjenja’. To znači da moraju da se aktivno uključe u sve to, EU je ta koja diktira. EU je ta koja vodi dijalog i pregovore….Mislim da to nije čak ni praćka. Pa to je samo jedan blef i ako neko nasedne na taj blef znači da ne zaslužuje da sedi u Briselu“, kazao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.