U trendu

Dačić: EU i SAD će biti odgovorne za posledice ako ne reaguju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da će EU, SAD i Velika Britanija biti direktno odgovorni za posledice ukoliko ne reaguju na poslednje izjave albanskih političara o ujedinjenju Albanije, Kosova i tri opštine na jugu Srbije.

Reagujući na izjavu predsednika Opštine Bujanovac Jonuza Muslijua da je unija Albanije i Kosova „besmislena bez Preševske doline, bez Medvedje, Bujanovca i Preševa“, Dačić je kazao da albanski političari postaju „glavna pretnja miru i stabilnosti na Balkanu i Evropi“.

„Koordinirane izjave ‎Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir. Hoće li EU, SAD, Velika Britanija progovoriti? Ako to ne učine i ovoga puta, kad je velika Albanija stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice“, kazao je Dačić.

On je ocenio da bi Albanci „trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na medjunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji“.

„To se više nikad neće ponoviti. Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši. Srećom, sve je ovo samo pusti san. Ali, iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do košmara“, naveo je ministar.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je ranije da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.