U trendu

Dačić: Hrvatska opstruiše sve razgovore

Ministar spoljnjih poslava Srbije Ivica Dačić u ocenio je da Hrvatska godinama opstruira pregovore o otvorenim bilateralnim pitanjima i traži da se ti razgovori podignu na politički nivo, preneo je list Danas.

U izdanju za utorak ovaj list podseća da je posle susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Hrvatske Kolende Grabar Kitarović u Sarajevu, jedan od zaključaka da treba razgovarati o problemima u odnosu dve zemlje i oformiti timove za to.

Medjutim, Dačić za Danas kaže da su komisije formirane pre nekoliko godina ali da ne rade.

Kako razlog za to, on je naveo da Hrvatska opstruira rad sa argumentacijom da to ne mogu da reše komisije, već da se razgovori moraju podići na politički nivo.

Upitan da li je to uradjeno, odnosno da li su se u medjuvremenu sreli državni sekretari Ministarstava spoljnih poslova, odnosno zamenici ministara, on je odgovorio da nisu i da još neće.

Hrvatska nije dala saglasnost da Srbija u pregovorima sa EU u junu, pored poglavlja 24, otvori  i poglavlje 23. Zagreb traži od Srbije da ukine jurisdikciju za sudjenja za ratne zločine počinjene izvan njene teritorije, da u potpunosti saradjuje s Haškim tribunalom i da poboljša položaj hrvatske manjine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.