U trendu

Dačić: Hrvatskoj bolje da se suoči sa sopstvenom prošlošću

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi „Hrvatskoj bilo bolje da se prvo suoči sa sopstvenom prošlošću i da prestane da relativizuje geonocid nad Srbima, Jevrejima i Romima počinjen tokom Drugog svetskog rata u NDH, kao i da slavi progon Srba u ‘Oluji'“.

„Srbija je svoje zločince kaznila i nastavlja da ih kažnjava“, kazao je Dačić za „Večernje novosti“ od srede, 12. decembra, odgovarajući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić, koja je kazala da je Srbija nespremna da se suoči sa pitanjima iz prošlosti“.

Hrvatska šefica diplomatije je posle medjuvladine konferencije u Briselu rekla da „nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države ili proističu iz domovinskog rata“.

„Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo i onoliko brzo koliko bi trebalo, ako srbijanska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem, naravno, od ideologije 90-ih godina“, rekla je hrvatska ministarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар