Dačić: Izjava Rame potvrda da je Velika Albanija platforma svih Albanaca

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da izjava albanskog premijera Edija Rame da nije isključena unija Kosova i Albanije ako EU zatvori vrata za Zapadni Balkan, „još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću pretnju za mir i stabilnost Balkana ‎i Evrope“.

„Povodom Ramine izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova, želim da u najkraćem konstatujem da je to još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću pretnju za mir i stabilnost Balkana ‎i Evrope“, naveo je Dačić.

U saopštenju prosledjenom iz Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je upitao medjunarodnu zajednicu „dokle će da ćuti kada neko ugrožava Srbiju“.

„Pitam medjunarodnu zajednicu, šta bi bilo da je (premijer Srbije Aleksandar) Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske ako ne udjemo u EU? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir. Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale, dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja“, navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije.

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za portal Politiko da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Rama je rekao da će se Evropa suočiti s „noćnom morom“ ako Balkan „poludi“ u slučaju da se iz plana isključi proširenje EU, pošto će region postati „siva zona u kojoj drugi akteri imaju veći uticaj od EU“.

Rama je rekao da unija Albanije i Kosova nije njegova želja, već „moguća alternativa zatvorenim vratima EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.