U trendu

Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi …

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da Priština ne sprovodi dogovore postignute u Briselu i pozvao da se bez odlaganja uspostavi Zajednica srpskih opština.

Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapredjenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja izmedju zajednica na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija iznenadjena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto to što i posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovodjenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) počela je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost i dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti „održivim napretkom“ u normalizaciji odnosa.

Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja medju zajednicama na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.