U trendu

Dačić: Ne može se izvršiti secesija i reći da ne treba više govoriti o tome

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas ambasadorima UN u Njujorku da nije dovoljno izvršiti secesiju Kosova i reći da ne treba više govoriti o tome, i dodao da srpske žrtve traže pravdu kao i sve druge žrtve.

„Ako neko misli da je situacija rešena mislim da živite u dubokoj zabludi. Ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju da je problem rešen, zaboravili ste istoriju i sve što ste radili na Balkanu“, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu.

Dačić je upitao ambasadore „da li će neko ikada u sedištu UN spomenuti više od 200.000 proteranih Srba, od kojih se vratilo 1,9 odsto“ i da li misle da je dovoljno „izvršiti secesiju i reći da ne treba više govoriti o tome“.

„Vi se ovde predstavljete kao nosioci maslinove grančice i Nobelove nagrade za mir… Nemojte da govorite kao da se nije desilo proterivanje Srba sa Kosova“, rekao je Dačić.

Govoreći pred predstavnicima članica UN, Dačić je rekao da oni jesu velike sile, ali da su „ovim duboko pogodili srpski narod i srpske žrtve koje traže pravdu kao i sve druge žrtve“.

Dačić je rekao da Srbija sigurno neće izazivati ratove, dodajući da „uostalom najviše Albanaca sa Kosova ratuje za ISIL (Islamsku državu)“.

On je rekao i da pri raspravi o ovoj temi treba imati u vidu da Srbija i dalje plaća kosovske kredite iz vremena Jugoslavije, upitavši zašto se Kosovo ne buni zbog toga i da kaže: „Ne želimo da plaćate naše kredite“.

Govoreći o izlaganju kosovske ambasadorke Vljore Čitaku, Dačić je rekao da je ona uvredila sednicu Saveta bezbednosti rekavši da je to „šarada“, dok je on govorio o preciznim podacima.

Dačić je takodje rekao da ga brine to što su SAD, Velika Britanija i Francuska usaglasile stav sa Kosovom o potrebi okončanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

„Kada je tako dobra situacija sa Kosovom, zašto su sad odbile 41 zahtev za vize gradjana Kosova? Pa zašto beže ljudi sa Kosova i idu balkanskom rutom“, upitao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.