U trendu

Dačić poručio Plenkoviću: Nismo isti, Srbija nije bila uz Hitlera

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je tačna konstatacija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija i Hrvatska nisu jednake, jer Srbija ne negira zločine.

„Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake“, rekao je Dačić za N1 odgovarajući na Plenkovićevu izjavu da „nismo u ovoj priči isti“.

Dačić je kazao da Srbija i Hrvatska „nisu iste“, jer Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava. „Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno“, zaključio je šef srpske diplomatije koji se nalazi u Indiji.

Hrvatski premijer izjavio je ranije danas da su Srbija i Hrvatska u ovom trenutku dva sveta, ali nije potvrdio da li će sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o novim diplomatskim merama protiv Beograda. Plenković je rekao da izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, dobiti diplomatski rat, nije primerena retorika na koju bi Hrvatska trebalo da pristane, prenosi Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.