U trendu

„Predsednik Palaua stigao u Beograd, zaključite sami“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije želeo da potvrdi da je Republika Palau povukla priznanje Kosova, kako je juče javljeno.
„Predsednik Palaua (Tomas Remengesau Mlađi) stigao je u Beograd i sutra će se sastati s predsednikom Vučićem. Ja bih vas zamolio da zaključite sami. Pacoli (kosovski ministar inostranih poslova) je pisao predsedniku Palaua čim je čuo i ja ne bih da naškodim našim interesima, dajte prvo da završimo posao“, rekao je Dačić za televiziju „Prva“.

On je dodao da je još rano da se kaže da će i Sveti Kits i Nevis povući priznanje Kosova, ali „ima šanse da se to desi“.

„I moja deca me pitaju često gde je koja zemlja, ali te zemlje imaju isto pravo glasa (u UN) kao i Kina. Ja redovno pokazujem mapu svima ko je priznao Kosovo, a ko nije. Kada pogledate teritorijalno, mi smo u ogromnoj prednosti“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da očekuje da će u narednih nekoliko meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na 96.

Na pitanje kako komentariše to što je kosovski predsednik Hašim Tači pozvao na ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije, Dačić je odgovorio da uvek „dođe trenutak kad mora da se završi igra istine“.

„SAD neće dozvoliti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rešenja. Sam (američki državni sekretar Majk) Pompeo me je pitao u čemu je problem kad je Kosovo u pitanju i rekao mi da je Amerika vodila auto-pilot politiku, onako kako je bilo pre 20 godina“, naveo je Dačić.

Kako kaže, to što je Tači rekao nije signal da će takse zaista i da budu ukinute.

„Mislim da ne treba previše idealizovati Tačija. Ako ste čitali, Hodžaj i Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da će najviše posledica trpeti Haradinaj“, rekao je Dačić.

Šef srpske dilomatije navodi da je stav šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da svako rešenje mora da dođe u Savet bezbednosti UN.

Kako je rekao, ruski ministar inostranih poslovav Sergej Lavrov poslao je pismo Mogerinijevoj u kome je zatražio da ga ona informiše o toku pregovora, a ona ga nije odmah infromisala.

„Najvažniji deo pisma koji je kasnije uputila Mogerinijeva jeste da EU ceni ulogu Rusije, to je dobro, jer potvrđuje da ipak mora da se raspravi i da će biti važna uloga naših prijateljskih zemalja, Rusije i Kine“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, to ne znači da će doći do promene formata dijaloga, a ako ima nagoveštaja da će doći do pozitivnog efekta, onda je moguće da u smislu organizacije svi budu uključeni.

„SAD svakako učestvuju od samog početka, Rusija ne, to je ono što je loše i što mi zameramo, ali Srbija je sama podnela zahtev da se dijalog prebaci (iz UN) u Brisel, ta odluka je bila loša jer ne učestvuju zemlje koje su nama naklonjene“, rekao je Dačić.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar