U trendu

Dačić u Parizu: Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Parizu da se Srbija zalaže za depolitizaciju Uneska i ostaje posvećena zajedničkoj borbi protiv svih vidova nasilja i ekstremizma u medjunarodnim odnosima, a posebno u oblasti zaštite kulturne baštine.

Dačić je rekao na zasedanju Generalne konferencije Uneska da se Srbija „na tragičnom primeru svog kulturnog i duhovnog nasledja na Kosovu i Metohiji“ osvedočila koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine, piše u tekstu govora koji je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dodao je da je „srpsko istorijsko, kulturno i versko nasledje na Kosovu i Metohiji od nemerljivog je značaja ne samo kada je reč o nacionalnom identitetu Srbije, već predstavlja deo vredne evropske i svetske baštine koju je neophodno dodatno zaštititi“.

Ministar je ocenio da je poslednjih godina Unesko pred brojnim izazovima koji u značajnoj meri osujećuju njegov rad.

„Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, jer uzlazni trend politizacije ugrožava temeljne vrednosti na kojima koncept Organizacije počiva i, samim tim, ozbiljno narušava njen ugled i uticaj u svetu. Unesko treba da služi kolektivnoj viziji jednog boljeg sveta i verujemo da su solidarni pristup svih država članica i ujedinjeni napori od presudne važnosti“, rekao je Dačić.

On je naveo da se Srbija zalaže za dosledno poštovanje Ustava Uneska i za pristup koji se zasniva na dijalogu i dogovoru umesto jednostranosti, u interesu jačanja mira i bezbednosti, a kroz jačanje saradnje u ključnim oblastima Uneska.

„Izvorni principi Uneska, koji imaju svoje uporište u Povelji UN i njegovom Ustavu, moraju biti poštovani u punoj meri i bez izuzetka jer samo na taj način sistem medjunarodnih odnosa može biti unapredjen, a medjunarodno pravo sačuvati svoje univerzalno važenje“, kazao je ministar.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da se zalaže protiv politizacije i izazivanja novih podela, zategnutosti i konfrontacije unutar samog Uneska, kao pre dve godine, prilikom „pokušaja medjunarodne političke afirmacije jednog nedržavnog entiteta“ – Kosova.

Kako je naveo, u fokusu Uneska i dalje mora biti borba za slobodu mišljenja i izražavanja, posebno medijskog, sa brigom za bezbednost novinara, kao neodvojivim delom te slobode.

On je čestitao Odre Azule na izboru za generalnog direktora Uneska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.