U trendu

Dačić: Za Kosovo tražiti održivo rešenje, konsenzus nije moguć

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da treba rešavati uzrok kosovskog problema i naći održivo rešenje, ali da ne veruje da se o tome može postići konsenzus.

„Predlagao sam još ranije da se udari na razlog zbog čega postoje sukobi, da se reši uzrok svih problema inače će to pitanje biti trajno prisutno“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom.

Na pitanje novinara o unutrašnjem dijalogu o Kosovu na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je rekao da su se vremena i medjunarodni odnosi promenili i da je važno tražiti održivo rešenje.

„Srbija ne može sama, njoj su potrebni prijatelji, a isto tako Srbija ne želi da radi nešto što je protiv interesa drugih naroda“, kazao je Dačić.

On je rekao da smatra da ne može biti konsenzusa ali da može biti pokušaja da se razgovara i da svako iznese svoje mišljenje.

„Moji stavovi su jasni i poznati svima, o tome pričam već 10 godina“, rekao je Dačić i dodao da bi bio srećniji da se o tome oziljno razgovaralo pre više od 10 godina.

Dačić je kazao da se problem Kosova često zloupotrebljava u političke svrhe i da se svako ko je pokušao da rešava taj problem suočavao s dve vrste „fikcija“.

„Jedna je da priča u rangu mitova o veličanju naših unapred izgubljenih bitaka, a druga je katastrofična politika koja kaže: sve smo izgubili, dajte da dignemo ruke od Kosova“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je unutrašnji dijalog prilika da svako kaže šta misli da je rešenje, podsetivši da su njega optuživali što je potpisao Briselski sporazum jer nije u skladu s Ustavom.

„Predlažem svakom da uzme Ustav ispod ruke i da ide u Prištinu i predlažem (kosovskom predsedniku Hašimu) Tačiju da uzme Ustav Kosova i da ide u Leposavić“, izjavio je ministar.

Dačić je rekao da nije sve u Ustavu, nego da je važno šta se dešava u realnom životu i da nema trajnog rešenja ako se ne polazi od realnih interesa srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

Evropska unija ne želi takvu vrstu konflikta, čime se usporava evropski put Srbije, rekao je Dačić i dodao da, kud god da Srbija krene, „Kosovo je tema i mora da se reši“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.