U trendu

Dačić: Zahtev Tribunala nije nikakva novost

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom zahteva Haškog tribunala da troje članova Srpske radikalne stranke bude izručeno tom sudu, da se ništa novo nije dogodilo osim što je skinuta oznaka poverljivosti sa tog dokumenta. 

„Ništa se novo nije desilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti. Promene naših stavova nema“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministar je dodao da će javnost biti obaveštena ukoliko bude promene u stavu Vlade Srbije a da je Ministarstvo spoljnih poslova dužno da zastupa državnu politiku. 

Komentarišući ocenu Evropske komisije da Srbija ne saradjuje dovoljno sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da „ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle“.

„Sada pričamo o procesu protiv (Vojislava) Šešelja koji je oslobodjen. Ovo nije poternica za nekim ko je izvršio ratne zločine već za, koliko sam obavešten, nepoštovanje suda“, rekao je Dačić.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao medjunarodni nalog za njihovo hapšenje, sa koga je juče skinuta oznaka poverljivosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike