U trendu

Damjanović (SRS): NATO nikada neće biti naš prijatelj(VIDEO)

 Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović izjavio je danas, povodom 22 godine od početka NATO bombardovanja da „mnogi“ hoće da predstave da su nam „te zemlje i predstavnici NATO pakta prijatelji“.

„Ne, oni nikada neće biti naši prijatelji, oni nikada ne mogu da budu naši zaštitinici i nikada ne smemo da dozvolimo da se ikada više u našim udžbenicima uči i piše da je to bila, ne daj bože, neka humanitarna akcija ili da to povezuju samo da je akcija izvršena zbog svrgavanja režima Slobodana Miloševića“, rekao je Damjanović.

Prema njegovim rečima, njihov cilj je bio da Srbiji „otmu Kosovo i Metohiju“ i da „naprave svoju bazu“.

„Zato i danas SRS insistira na tome da Srbija mora da udje u Vojni savez sa ODKB (Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti) i pozivamo naprednjački režim da zatraži, jasno i glasno, od komandanta NATO Kfora i na svakom mestu u svim medjunarodnim institucijama da se sprovede Rezolucija 1244“, rekao je on.

Na današnji dan pre 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vodjenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.