Danas: Od Vučića i Mustafe se očekuju potpisi na konkretne dogovore

Od premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u utorak se u nastavku političkog dijaloga u Briselu, očekuju potpisi na konkretne dogovore, prenosi beogradski Danas navode iz diplomatskih krugova, kao i da se u ceo proces aktivnije uključe SAD.

U Briselu se sutra nastavalju pripremni tehnički razgovori Beograda i Prištine o telekomunikacijama, pred novu rundu političkog dijaloga srpskog i kosovskog premijera.

U poslednjim razgovorima dve delegacije, na tehničkom nivou, održanim od 16. do 19. juna, razgovarano je o telekomunikacijama, energetici, Zajednici srpskih opština i drugim otvorenim pitanjima, poput sudbine Parka mira na mostu na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu. Razgovori su završeni bez konkretnih dogovora.

U dijalogu koji se vodi na visokom političkom nivou između Beograda i Prištine, visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini će kao i do sada pružati „usluge dobre volje“.

Teme razgovora delegacija na čelu s Vučićem i Mustafom biće, kako je najavila ranije Mogeriniheva, biće „primena dogovora o energetici, telekomunikacijama, Asocijaciji/Zajednici (srpskih opština), kao i o mostu u Mitrovici“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, posle prošlonedeljnih pregovora potpisivanju su najbliži sporazumi o osiguranju vozila i telekomunikacija, mada izvori lista ne isključuju mogućnost da bis moglo da dođe do „novih momenata“.

Krugovi bliski pregovaračima očekuju da bi mogao da se postigne i nekakav dogovor o energetici, iako je najspornije pitanje svojine i dalje otvoreno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.