U trendu

Danijela Sremac: Imala sam potpise ali proces je nedemokratski

Najavljena kandidatkinja za predsednicu Srbije Danijela Sremac saopštila je danas da je imala znatno više potpisa nego što je bilo potrebno za podnošenje kandidature ali da je proces nedemokratski i nekorektan i da „nametanjem nepotrebnih barijera krši elementarna ljudska prava gradjana“.

Kako se navodi u saopštenju, za njenu predsedničku kandidaturu bilo je prikupljeno više od 17.200 potpisa ali proces overavanja kod notara „nije bio omogućen“.

„Nama nije omogućen ravnopravan i demokratski pristup kandidaturi za koju je Republička izborna komisija (RIK) odgovorna jer su nas notari većinom bojkotovali i partija koja je skupljala potpise za moju kandidaturu imala je prvi pristup javnim beležnicima tek u četvrtak i to kod četiri notara koja su samo pristali da rade tri sata, a neki su tek pristali u subotu dan pre predavanja kandidature, što je bilo kasno“, navela je Sremac.

Ona je dodala da su volonteri koji su sakupljali potpise „svedočili masovno kršenje pravila za kandidaturu“ jer su, kako je dodala, notari sprovodili drugačije procedure prema drugim kandidatima.

„Po predatim kandidaturama prve tri vodeće partije jasno se pokazuje da nije moguće obaviti toliki broj notarizacija u tom vremenskom periodu bez kršenja pravila RIK-a. Procedura nametnuta od postojeće vlasti jasno pokazuje da je sam postupak kandidature krajnje nedemokratski i duboko zadire u kršenje osnovnih ljudskih prava“, dodala je ona.

Ona je u saopštenju navela da je notarizacija potpisa sa 162 javna beležnika bila u službi partije na vlasti i pojedinaca koja je ona favorizovala, tako da je jedna partija prikupljala potpise za nekoliko kandidata i samim tim unapred odredila izborni rezultat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.