Danijela Sremac: Izbori u Srbiji nisu bili legitimni

Danijela Sremac koja nije uspela da se kandiduje za predsednicu Srbije na izborima održanim 2. aprila, u pismu večeras upućenom domaćoj i stranoj javnosti ocenila je da „izbori nisu bili legitimni“ i zatražila unapredjenje sistema kandidovanja i glasanja.

Sremac koja živi u SAD, navela je da Srbiji „nedostaje fer i demokratski politički proces, nema slobode medija, dijaspora je sprečena da podrži kandidaturu i da glasa ravnopravno kao drugi gradjani Srbije“.

U pismu upućenom iz Vašingtona, ocenila je da je „proces kandidature bio politički izmanipulisan i nedemokratski“ i da se „time oduzima legitimitet samom izbornom procesu“.

Posebnu primedbu ima na uslove i rokove overe potpisa podrške kandaturi kod notara, i tvrdi da je to bila odluka „glavne partije, SNS“ kojoj su „svi notari dali prioritet“ koji su imala „još četiri kandidata koje su oni podržavali“.

Sremac je napisala da joj je „žao što posle više od 250 nastupa na glavnim američkim televizijama gde sam kritikovala Klintonovu lošu politiku prema Balkanu, u mojoj Srbiji mi nije dozvoljeno da iznesem svoju viziju za budućnost Srbije u glavnim medijima – čast izuzecima i medijima koje cenim“.

„Srbija je ekonomski propala, više od 30.000 ljudi odlazi svake godine, a niko od sadašnjih partija nije ništa promenio u poslednjih 20 godina. Politički monopol i kontrola medija su još gori nego u doba komunizma“, smatra Sremac.

Pošto pominje teškoće koje pri podršci kandidatima, i pri glasanju imaju dijaspora, ali i stari i bolesni u Srbiji, Sremac je poručila da „moramo da barem počnemo sa sprovodjenjem demokratskog procesa glasanja, da znamo ko legitimno vodi državu, poput sistema u Americi ili Estoniji koja je usavršila elektronsko glasanje“.

Sremac „zato poziva naš narod širom sveta da apeluje u svojim državama da se one takodje obrate Vladi Srbije i da se primeni ravnopravno elektronsko glasanje na dobrobit naroda, i da se omogući pravo glasa srpskoj dijaspori“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.