U trendu

Daut Haradinaj: Neko u Srbiji provocira istu situaciju kao 1999.

Poslanik u Skupštini Kosova Daut Haradinaj izjavio je da nije pretio da će Kosovo ostati bez Srba ukoliko njegov brat, bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, bude iz Francuske izručen Srbiji.

„Ja sam rekao da neko u Srbiji hoće da provocira istu situaciju kao 1999. godine i u tom slučaju odgovor će biti isti. Nisam ja pretio, naprotiv, rekao sam nemojte nas provocirati, jer je Miloševićevo vreme iza nas“, rekao je Daut Haradinaj za beogradski Ekspres.

Upitan zašto bi Beograd bio odgovoran za sudbinu Srba na Kosovu ako Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, Daut Haradinaj je rekao da Srbi ne mogu biti odgovorni za to, ali da su odgovorne „njihove vodje u Beogradu“.

„Oni znaju da je Haški tribunal proglasio Ramuša Haradinaja nevinim. I uprkos tome, oni hoće da zadrže po svaku cenu konflikt sa Albancima. Rekao sam da to ne može biti u interesu Srba na Kosovu“, rekao je Daut Haradinaj.

On je negirao da je rekao da će na Kosovu biti etničkog čišćenja Srba, u slučaju izručenja Ramuša Haradinaja Srbiji, rekavši da lideri u Beogradu „ne daju pet para“ za kosovske Srbe.

„Izgleda da oni (lideri Srbije) hoće da provociraju neku novu situaciju koja će ići ka tome. A nekome to nije odgovaralo pa su se zato digli na noge da kažu kako sam ja rekao da će Kosovo biti bez Srba. Bog zna zašto su to izmislili. Možda zbog izbora i glasova“, rekao je Daut Haradinaj.

Na pitanje da li sprema isti scenario kao 2004. godine, kada je usledilo masovno nasilje protiv kosovskih Srba“, on je rekao da Albanci ne spremanju nikakav scenario, ali da neko hoće da „poruši mir“ na Kosovu i da bi isto pitanje trebalo postaviti rukovodstvu u Beogradu.

On je nastup Beograda prema Kosovu ocenio kao „konfliktan“, a za Srbe na Kosovu je rekao da će uvek braniti njihova prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.